At yoga er godt og sundt for psyken og fysikken, er efterhånden en sandhed, som de fleste kender. Vi sidder mere og mere stille i løbet af dagen og derfor har kroppen brug for at følge med. Til gengæld får vi desværre ikke flere timer i døgnet, selvom vi ønsker det. Læs med i denne artikel, hvor vi giver dig tips til en god yogapraksis og præsenterer dig for tre typer yoga, som du kan lære online, hvis du er ny i det. De er alle med til at give dig både ro og energi.
Mennesket er efterhånden blevet vant til at være mindre fysisk aktiv. Vi er ikke længere nødt til at skulle arbejde hårdt for føden, som man gjorde før i tiden. Med teknologiens hastige fremgang kan mange af os klare dagens opgaver online og vi får derfor også langt mere for hånden. Samtidig skal vi også huske at passe på os selv midt i ræset og prioritere vores trivsel og sundhed. Gode vaner er nemlig vigtige for at få et godt liv. Vi kan for eksempel fokusere på kroppen. Så hvilken motionsform skal vi vælge, når tiden er knap? Svaret er online yoga.
Dyrk yoga efter dit behov
Ligesom alle andre sports- og motionsformer styrker yogaen både dit sind og kroppen. Har kroppen det godt, har sindet det som regel også og omvendt. Men det, der er særligt ved yogaen, er, at den har en holistisk tilgang til mennesket; På en måde kan man sige, at den forener det spirituelle, fysiske og den psykiske del af dig. Er det ikke det spirituelle, der lokker, kan man stadig godt dyrke yoga, hvis man hellere vil opbygge muskelmasse – der er faktisk en stilling, som ligner planken i yoga! Så hvad enten du er til en spirituel praksis, styrketræning, konditionstræning eller udstrækning, kan du finde det her.
Tips til en god yogapraksis
Nu hvor du ved, at yogaen også kan være for dig, er det på tide at præsentere dig for det næste skridt. Der er nemlig nogle spørgsmål, som er gode at stille dig selv inden du kaster dig ud i en masse stillinger.
Vil du starte en vane, er det godt at kortlægge, hvorfor du gør det og hvad du forventer af det. Er det eksempelvis vigtigt for dig, at din krop bliver stærkere? Eller vil du blot være mindre stresset og have mere overskud? Mere balance? Gør det konkret og husk, at det skal være motiverende. Det er samtidig vigtigt, at du er realistisk med din træning. Har du et fuldtidsjob, er det nok ikke lige yogaen, du vil prioritere allermest på sådan en dag. Begynd derfor med 5 minutters træning eller endda kun 2-3 øvelser af 30 sekunders varighed til en start. Efter du har gjort dig nogle tanker om disse ting, kan du gå videre.
1. Træn yoga om morgenen for mere energi
Hvilket tidspunkt du vælger, afhænger i høj grad af præferencer og hvad du gerne vil have ud af din praksis. Vil du for eksempel gerne udnytte den energi du får af din træning, er det oplagt om morgenen umiddelbart efter du er stået op. Du kan også vælge at gøre det om aftenen, hvis du har brug for at slippe dagen mentalt og forberede kroppen på søvnen.
2. Vær nænsom ved dig selv
Er man på et yogahold, hører man måske instruktøren sige, at man skal holde stillingen i lang tid. Når man er på egen hånd er det endnu mere vigtigt, at du passer på din krop, da der ikke er nogen professionel i nærheden til at hjælpe. Her er rådet: lyt til din egen krop. Kan du mærke et stort ubehag eller smerte, skal du stoppe og justere din praksis. Det gør ikke noget, at du udfordrer dine egne grænser, men det er en god idé at stoppe, når du ikke kan mere. Du får stadig noget ud af det, selvom du ikke gør det perfekt.
3. Drik vand før og efter yoga
Yoga virker ikke kun afslappende på kroppen, men også udrensende. Drik derfor et glas vand et kvarter før du laver yoga, så kroppen når at optage det. I timerne efter er det godt at få mere væske, så du ikke bliver dehydreret. Vand er vigtigt for kroppen uanset, hvilken slags yoga du laver.
3 typer yoga du kan prøve online
I starten kan det være en jungle at finde ud af, hvilken yoga der passer bedst til ens præferencer og udholdenhed. Måske lærer man, at én form for yoga er den man vil holde sig til resten af livet, eller også finder man ud af, at der er fordele ved at dyrke flere forskellige alt efter humør og overskud. You do you. Det bedste er at prøve sig frem i det store online univers og se, hvad der passer dig bedst.
Hatha-yoga – den klassiske
Denne type er en, som mange forbinder med yoga. Hatha-yogaen kombinerer rigtig mange forskellige øvelser og stillinger med vejrtrækningen. Tempoet er langsomt, så man vil sagtens kunne følge med, men alligevel kan øvelserne godt være udfordrende og hårde. Denne form er oplagt at lave om morgenen.
Yin-yoga – den rolige
Yin-yoga er den mest blide og statiske form for yoga. Her er der ikke fokus på at opbygge muskler, men det handler om at spænde af, give slip og strække bindevævet. Det er ligesom udstrækning med til at støtte og oparbejde en smidig krop og på sigt forhindre ømhed og stive led. Yin-yogaen er også den slags yoga, hvor man er allerlængst tid i en stilling ad gangen. Som regel er det mellem 3-5 minutter – nogle gange helt op til 10 minutter. Af samme grund er denne type rigtig god om aftenen eller inden en meditation.
Kundalini-yoga – den energiske
Kundalini-yogaen er aktiv, dynamisk og består primært af mantraer, kropsøvelser, åndedrætsøvelser og meditation. ”Bevidsthedens yoga” hedder den også. Det er alt-i-én, så at sige, og er god hvis man både gerne vil have pulsen op, have ro i sindet og samtidig energi. “Kundalini” betyder livskraft og er kendt for at generere en masse energi i kroppen, hvorfor den også er god om morgenen.
Begynd på internettet
Har du ikke tid til at gå ned i dit lokale fitness-center, kan du gå på opdagelse på internettet. YouTube er en verden for træningsvideoer, hvor du kan være sikker på at blive dygtig til yoga. Det vrimler nemlig med yoga-instruktører, som er klar til at lære dig en masse – både praktisk og teoretisk. Træner du online har du mulighed for at dyrke yoga, hvor du vil, når du vil. Vi håber, at du har fået inspiration og lyst til at starte en yoga-praksis. Namaste!